In vijf stappen naar jouw ideale zitbank!

jul 6, 2022 | Interieur

Welke vijf stappen zet je om jouw ideale zitbank te vinden?

Ben je op zoek naar jouw ideale zitbank? Dat kan heel wat hoofdbrekens opleveren. Je wilt een bank die past in je interieur, lekker comfortabel zit, de juiste kleur heeft, binnen je budget past en die je héél mooi vindt! Je wilt de beste keus maken. Maar waar begin je? Hoe pak je dat aan? Het aanbod is enorm, er is veel moois, dus dat maakt de keus niet makkelijk. Lees hieronder hoe je in vijf stappen jouw ideale zitbank vindt. Voer ze uit en vind met minder moeite jouw ideale bank.

 

Stap 1. bepaal de stijl en uitstraling van je ideale zitbank

Om te beginnen wil je weten welke stijl en uitstraling de bank gaat krijgen. Wordt het een strakke, moderne bank, een basic exemplaar of houd je van een vintage model? Moet ie een landelijk karakter hebben of heeft modern klassiek jouw voorkeur? De bank die je kiest past natuurlijk bij de woonstijl of mix van stijlen die het beste bij je passen. Vind je het moeilijk om je woonstijl te bepalen? Maak dan eerst een moodboard. Zoek afbeeldingen van interieurs die je echt raken. Kijk op Pinterest en kies de modellen die jij het mooist vindt of pak een paar woontijdschriften en blader en scheur er net zo lang afbeeldingen uit tot je weet welke stijl jou het meest aanspreekt. Dan wordt het kiezen van het model bank al een stuk gemakkelijker. Tegenwoordig zie je steeds meer banken (en meubels) met ronde vormen, zoals de Jax. Die ronde vormen maken een ruimte vriendelijker en zachter.

Stap 2. Bepaal de maat van je ideale zitbank

Daarnaast wil je weten welke maat de bank moet hebben. Wat wordt de breedte en de diepte? Wil je een hoekbank, een recht model of een bank met een chaise longue? Of ga je voor een rond model bank? Is een bijpassende footstool een eis? Hoe hoog mag de rugleuning van de bank zijn? Weet je het antwoord op deze vragen voordat je gaat shoppen, dan valt een aantal banken af en wordt het kiezen gemakkelijker. Twijfel je wat de juiste maat van de bank is? Maak dan eerst een plattegrond op schaal en teken de meubels er op schaal in. Hoe je dat doet, kun je hier lezen. Of laat een 2D indelingsplan maken. Dan weet je precies wat voor maat bank je nodig hebt. Komt de bank deels voor een raam te staan, dan wil je er het liefst één met een lagere rug. De diepte van de bank ligt meestal rond de 95 tot 100 cm. Maar er zijn ook banken van 90 of 110 cm diep. Heb je een smalle woonkamer en ben je niet heel groot, dan zal een bank van rond 90 cm diep voor jou prima zijn. Ben je wat langer, dan heb je een bank met een diepere zit nodig en is 100 of soms 110cm nodig. Dat hangt ook weer af van breedte van de rugleuning.

Maatwerk banken

Banken zijn niet altijd maar wel vaak in veel maten verkrijgbaar en meestal is dat op websites aangegeven. Als je ‘jouw’ model bank hebt gevonden, één die je echt aanspreekt, kijk dan vervolgens of ie in de maat die jij zoekt verkrijgbaar is. Sommige bedrijven leveren maatwerk, zodat nagenoeg elke maat geleverd kan worden. De kosten voor een maatwerk bank zijn altijd wat hoger dan de prijs voor een standaard bank. Reken op zo’n 10% extra kosten voor een maatwerk bank.  

Stap 3. Ga eerst online op zoek naar je ideale zitbank

Je hebt nu een goed beeld van de stijl van de bank en je weet de maat. Je bent al een end op weg naar jouw ideale zitbank. Maar er zijn nog meer keuzes te maken. Beantwoord voor je verder gaat eerst de volgende vragen:

1. Wil je een bank met brede of juiste smalle armleuningen? Met smallere armleuningen biedt de bank meer zitruimte.

2. Moet ie op hoge(re) poten staan of wil je juist lekker laag bij de grond zitten? Heb je niet zo’n grote woonkamer, kies dan voor een bank op poten. Het oogt luchtiger dan een bank die bijna tot de grond reikt.

3. Heb je een voorkeur voor vaste of losse zitkussens? Als je geen zin hebt om regelmatig de zitkussens terug te leggen, zoals ik, kijk dan naar banken waarbij het zitgedeelte uit één stuk bestaat. Of kies een bank waar de zitkussens vast zijn gezet. Dat laatste is niet altijd vermeld op de website, dus vraag het na als dit een eis voor je is.

4. Past de prijs van de bank binnen het budget dat je wilt uitgeven?

Weet je het antwoord? Zoek dan online verschillende banken die aan al je voorwaarden voldoen.

Stap 4. Kies de kleur voor jouw ideale zitbank

Natuurlijk kun voor je bank voor een veilige kleur grijs gaan. De meeste mensen kiezen een grijs of andere neutrale kleur voor hun bank. Een neutrale grijs, dat is een mengeling van zwart en wit, past overal bij. Daarmee kun je de kleurkeus voor je woonkamer nog even uitstellen en past je bank ook nog als je de muurkleur over een paar jaar verandert of de vloer wordt vernieuwd. Wil je wel wat kleur in je interieur? Mag jouw bank het stralende middelpunt van de woonkamer worden? Dan sta je voor de keus welke kleur je je bank geeft. Ik raad je aan om eerst een kleurenplan voor je woonkamer te maken, voordat je de kleur voor je bank bepaalt. Hoe je een kleurenplan maakt, lees je in mijn blog ‘kies de juiste kleur’. Net als andere meubels, de vloer, de wanden en accessoires is je bank onderdeel van het kleurenplan. Zo kun je voor je bank een stof kiezen in de tint van de muur. Of net iets lichter of donkerder. Dan gaat de bank mooi op in het geheel. Wil je je bank juist laten opvallen? Geeft ‘m dan een tint die een stuk donkerder of lichter is dan de muur erachter of kies een contrastkleur.

Stap 5. Naar de showroom om jouw ideale bank te vinden

Het is tijd voor een bezoek aan de winkel of showroom. Bel voordat je daarheen gaat eerst even en vraag of de bank die jij op het oog hebt er ook staat. Lang niet alle modellen van fabrikanten staan in de winkels en zo voorkom je teleurstellingen en onnodig tijdverlies. Nu ga je vooral het zitcomfort van de banken die je hebt uitgezocht testen. En de stoffen bekijken. Je zoekt een stof die past bij jouw interieurstijl. Dat kan een rijke velourstof zijn, iets met een beetje glans of juist een stof met een natuurlijke uitstraling, zoals een linnenlook. Of houd je meer van leer of een bouclé? De kleur heb je al in gedachten en dat maakt het kiezen van een stof een stuk makkelijker. Je hebt een paar verfstalen bij je en die zorgen dat je de juiste kleur snel vindt. Bekijk de stoffen wel even bij daglicht of liever nog bij je thuis. Het licht in de winkel is anders dan in jouw huis en kleuren kunnen er daardoor anders uitzien. Soms kan een kleurstaal opgevraagd worden.  Is dat niet mogelijk dan kun je de stofstalen vast even lenen.

Hulp bij het kiezen van jouw ideale zitbank

Denk je na het lezen van dit blog, klinkt leuk, maar ik blijf het lastig vinden om al die keuzes te maken? Of weet je niet waar je de tijd vandaan moet halen om in vijf stappen jouw ideale zitbank te vinden? Graag help ik je hiermee. Met jouw input maak ik een moodbaord en een kleurenplan en kies verschillende banken en stoffen die passen in dat plaatje. Vervolgens kun je zelf het zitcomfort van de bank gaan testen. Of we gaan samen op pad. Bel me even of vul het contactformulier in. Ik hoor graag van je!

Merel

 

 

Klaar met het interieur dat niet bij je past?

Maak een afspraak voor een vrijblijvend oriënterend gesprek. Samen kijken we wat voor jou de beste aanpak is en hoe ik je daarmee kan helpen.