De beste indeling voor je woonkamer

mrt 27, 2022 | Interieur

 

Vraag je je af waar de bank moet komen te staan en of die side-table daar dan nog wel past? Wil je een nieuwe eettafel aanschaffen en zit je te dubben welke vorm beter past?  Een ovale, ronde, vierkante of langwerpige? Wat daarvoor de beste plek is? Allemaal vragen die vaak ontstaan zodra je besluit je woonkamer te veranderen of je voor een verbouwing of verhuizing staat.

Eén ding is zeker, je kunt een ruimte altijd op verschillende manieren indelen. Wat de beste indeling is, hangt af van de vorm van de ruimte en jouw wensen en de maten van bestaande meubels. Het maken van een indelingsplan is altijd maatwerk. In veel ruimtes waar ik kom, kan er meestal wel iets verbeterd worden aan de indeling. Soms wordt er regelmatig geschoven met de meubels, maar lukt het maar niet om een prettige indeling te maken. Soms ook wordt er niet zoveel aandacht besteed aan dit onderdeel. De meubels staan nou eenmaal zo, de aansluitingen zitten in die hoek, dus de tv staat daar. Punt. Jammer, want een goeie indeling kan juist veel verschil maken! Met spannende hoekjes, meer ruimte en efficiency. Hoe doe je dat, een ruimte goed indelen?

In Vijf stappen naar de beste indeling voor je woonkamer 

stap 1. Maak eerst een plattegrond op schaal, als je die niet hebt. Alles wat vast in de ruimte staat, wordt opgemeten en in kaart gebracht. De deuren – vergeet de draairichting niet – de ramen, een schouw, de radiatoren, een uitstekend muurtje. Schaal 1:50 is meestal prima. Voor een behoorlijk grote ruimte gebruik je schaal 1:100.

stap 2.Bedenk vooraf wat je in de ruimte wilt doen. In een woonkamer wil je lekker kunnen zitten, maar ook vrienden ontvangen, tv kijken, muziek luisteren. Inventariseer alle wensen, noteer ze en probeer voor elke functie een plek te vinden. Denk ook aan een speelhoek voor de kinderen of een aparte werkplek.

stap 3. Inventariseer welke spullen je wilt opbergen in de ruimte en hoeveel ruimte je daarvoor nodig hebt. Doe dit zo nauwkeurig mogelijk. Het is fijn om voor alles een – vaste – opbergplek te hebben.

stap 4. Ga na welke meubels er komen. Misschien wil je bepaalde spullen vervangen, maar die mooie oude kast of de nog maar een paar jaar oude bank of het tv-meubel moeten weer een plek krijgen. Maak een lijst en zet de maten erbij.

stap 5. Teken de meubels op schaal in de plattegrond. Of maak knipmeubels waarmee je kunt schuiven. Maak verschillende indelingsontwerpen en bekijk ze kritisch.

Zes tips voor de beste indeling voor je woonkamer 

Tip 1. Let op de routing. Houd lijnen zo kort mogelijk. Eten in de buurt van de keuken, de kast met servies bij de eettafel, het rek met tijdschriften bij de leesplek. Ga voor mooi én praktisch!

Tip 2.  Zorg voor de juiste verhouding en maatvoering. Wel eens een woonkamer gezien met een te grote bank? Of een te kleine eettafel? Dan benut je de ruimte niet goed, en ontbreekt de balans.

Tip 3.  Zorg voor voldoende loopruimte. Meubels of planten die in de weg staan, verstoren een harmonieus interieur. Heb je een doorloop van bijvoorbeeld de keuken naar de eethoek, zorg dan dat deze ruimte zo’n 110- 120 cm breed is. Zo kun je er iemand passeren, zonder tegen elkaar te botsen.

Tip 4. Zet meubels, zoals een eettafel of fauteuil ook eens los in de ruimte. De meubels krijgen een royaler karakter en de kamer oogt ruimer.

Tip 5. Mensen hebben graag zicht op de deur, zodat ze zien als er iemand binnen komt. Probeer daar met het plannen van de zithoek of werkplek rekening mee te houden.

Tip 6. Heb je een lange smalle ruimte die in het midden donker is? Misschien is dat middendeel dan heel geschikt voor een tv hoek. Tv kijken doe je meestal ’s avonds en daglicht is dan niet nodig. Terwijl een zit- of eethoek bij het raam héél prettig is.

Het beste indelingsontwerp voorkomt miskopen

Maak verschillende indelingsontwerpen en bekijk ze kritisch. Twijfel je welke de beste is? Laat ze even liggen en kijk er één of twee dagen later nog eens met een frisse blik naar. Tevreden? Dan maak je het definitieve indelingsplan. Zet de maten bij de meubels en neem het mee als je meubels gaat shoppen en kies de juiste maat bank, tafels en stoelen. Zo voorkom je miskopen!

Nog wat hulp nodig?

Heb je een héle grote of juist kleine ruimte en vind je het lastig om de juiste indeling te maken? Of heb je gewoonweg geen tijd om dat te doen? Ik help je graag de beste indeling voor je woonkamer te maken! Maak hieronder meteen een afspraak, of vul het contactformulier in. Dan laat ik van me horen! 

Op naar de beste indeling voor je woonkamer! Tot snel! 

Merel

 

 

Klaar met het interieur dat niet bij je past?

Maak een afspraak voor een vrijblijvend oriënterend gesprek. Samen kijken we wat voor jou de beste aanpak is en hoe ik je daarmee kan helpen.