Kies de juiste kleur voor je interieur!

nov 17, 2021 | Interieur

Kies de juiste kleur voor je interieur

Loop jij met vragen rond over kleur in je interieur? Vraag je je af welke kleur vloer je moet kiezen en of dat nog wel past bij jouw bank? Weet je niet welke kleur gordijnen je moet nemen en of donkere of lichte kozijnen er beter bij passen? Spoken vragen als wordt het niet te druk, of te saai, of te kil door je hoofd? Kleur houdt ons bezig en dat is niet zo gek. Als je kiest voor de juiste kleur voor je interieur, kun je snel en relatief goedkoop veel bereiken. Een andere kleur op de muur en je ruimte voelt meteen anders aan. Hoe doe je dat, de juiste kleuren kiezen? En waar breng je die kleuren aan? 

In vijf stappen op weg naar de juiste kleur voor je interieur

stap 1. Om te beginnen inventariseer je welke kleuren er in de ruimte voorkomen. Bekijk je vloer, wanden, gordijnen, meubels, lampen en accessoires. Breng die kleuren in kaart, of in elk geval alles wat je zo wilt laten of wat in de ruimte blijft staan. Doe dit met behulp van kleurstalen, die je online besteld of bij de verfhandel of bouwmarkt haalt. Heb je ook materiaalstalen? Dat is nóg beter. Zo krijg je een goed overzicht van alle kleuren en materialen.

stap 2. Dan is het tijd om na te denken wat je wilt veranderen. Wil je vooral (meer) rust, of mag het juist wel wat spannender? Welke kleuren wil je wel terugzien en welke juist niet (meer)? Het beste kun je een moodboard maken. Kies alleen afbeeldingen met kleuren die je écht mooi vindt. Een moodboard geeft meteen een goed beeld hoe je interieur eruit kan komen te zien. 

op weg naar de juiste kleur voor je interieur 

stap 3. De volgende stap is kleuren te vinden die goed met elkaar combineren. Voor een rustige, kalme sfeer combineer je ton sur ton kleuren. Dat is niet moeilijk. Neem twee of meer tinten van dezelfde kleur, dus in lichte en donkere variaties of vergrijsder of juist feller van kleur. Hoe meer tinten verschil de kleuren onderling hebben, hoe meer aandacht de combinatie trekt. En andersom, hoe dichter de kleuren bij elkaar liggen, hoe rustiger het oogt. Wil je iets meer leven in de brouwerij? Combineer dan kleuren die in de kleurencirkel dicht bij elkaar liggen, zoals turkoois en groen. Houdt je van meer spanning en actie? Dan gebruik je complementaire kleuren. Dat zijn kleuren die in de kleurencirkel tegenover elkaar liggen. Zo zijn rood en groen elkaars complement, blauw en oranje en geel en paars. Deze kleuren versterken elkaar. Leg een groen kussen op een rode bank, dan lijkt de bank nog roder! Meer weten over de kleurencirkel? Kijk dan hier. Nog spannender is het trouwens om kleuren te combineren die bijna tegenover elkaar liggen in de kleurencirkel. Limegroen met rood bijvoorbeeld of citroengeel met paarsblauw. Pas vooral in kleine ruimtes op met grote contrasten op grote oppervlakken. Dat wordt snel onrustig. Gebruik complementaire kleuren vooral voor details.

Wat moet opvallen, wat juist niet?

stap 4. Kijk vervolgens met een frisse blik je kamer rond en vraag je af wat je zou willen laten opvallen in jouw ruimte? Welke deur of kast is zo mooi, dat je er de aandacht op wil vestigen. En wat wil je juist verdoezelen? Radiatoren bijvoorbeeld, die zijn meestal niet zo fraai. Schilder die radiatoren in de kleur van de muur. Dan vallen ze het minst op. Maar heb je zo’n prachtig oud exemplaar? Een echte blikvanger? Kies dan voor een contrastkleur. Dat kan een ton sur ton kleur zijn, dezelfde kleur als de muur, maar dan een stuk lichter of donkerder. Of kies voor een complementaire kleur. Zorg dat er per ruimte niet té veel blikvangers zijn. Kies je er te veel, dan vallen ze niet meer op. Bedenk ook dat kleuren een ruimtelijke werking hebben. Zo maken donkere kleuren een ruimte intiemer (kleiner), en hebben lichte tinten een ruimtelijk effect. Heb je een smalle langwerpige kamer, dan lijkt die nog smaller en langer als de lange wanden donker worden geschilderd. Wil je zo’n ruimte breder laten lijken, schilder de korte wanden dan in een donkere kleur. ’s Avonds kan de raambekleding voor dit effect zorgen.

Kleur die plattegrond in

Stap 5. Maak tot slot een plattegrond van de ruimte en plak er kleurstalen in of kleur ze in met viltstiften. Maak verschillende versies, zodat je de verschillende effecten kunt zien en kies dat wat je het meest aanspreekt.

Nu weet je in hoofdlijnen hoe je een kleurenplan maakt en de juiste kleur kiest. Maar over kleuren en de effecten ervan is nog veel meer te leren. Kom je er nog niet helemaal uit? Dan kun je natuurlijk bij mij terecht. Maak meteen een afspraak voor een advies bij je thuis door onderaan dit blog je naam, e-mail adres of telefoonnummer achter te laten. Of vul het contactformulier in. Dan neem ik contact met je op!

Tot snel! Merel

 

Klaar met het interieur dat niet bij je past?

Maak een afspraak voor een vrijblijvend oriënterend gesprek. Samen kijken we wat voor jou de beste aanpak is en hoe ik je daarmee kan helpen.