Zes duurzame materialen voor je keukenwand

jun 21, 2022 | Interieur

De wand boven of in de buurt van het werkblad in de keuken moet natuurlijk goed afneembaar zijn en vlek- en waterbestendig. Tegels voldoen aan die eisen. Er zijn zelfs tegels te koop die het Cradle to Cradle keurmerk hebben, onder andere tegels van Mosa. Maar de meeste mensen willen liever een strakke wand. Of gewoon eens wat anders. Een fraaie gestuukte muur in een prachtige kleur. Maar kan dat zomaar? Is het wel waterdicht en vlekbestendig, zo’n gestuukte muur? Wat zijn de alternatieven? Zes manieren om je keukenwand zonder tegels én op een milieuvriendelijke manier af te werken.

1) Duurzame natuurverf. De wand boven het aanrechtblad kan met een natuurverf worden afgewerkt. Kies een watergedragen matte, schrobvaste verf. Veel vlekken kunnen worden verwijderd. En komt er toch een vetvlek op de wand, dan kun je de muur natuurlijk altijd overschilderen. De muurverf beschermen met een of twee laklagen is een stuk gebruiksvriendelijker, maar de meeste lakken bevatten veel schadelijke oplosmiddelen (VOS).  Er is inmiddels gelukkig een duurzame lak die nog maar 4% vluchtige organische stoffen (VOS) bevat: lak van Fairf. Het is een plantaardige, transparante, onzichtbare lak voor meubels, houten vloeren en geschikt als wand coating over muurverf. Ook Adler heeft een duurzame lak op waterbasis die zelfs het bronzen Cradle to Cradle keurmerk heeft. Die lak bevat 5% VOS en is ook geschikt voor buiten, maar helaas niet getest op een ondergrond van verf op een (gestuukte) wand.  

2) Glas. Boven het aanrecht wordt een muurverf aangebracht in de gewenste kleur en daarover heen komt een glasplaat. Dit is prima schoon te houden. Niet iedereen vindt het spiegelende effect van de glasplaat echter mooi. En als er geen bovenkastjes zijn, wordt het geheel minder strak, omdat de glasplaat maar tot een bepaalde hoogte reikt.

3) Leemstuc. Dit materiaal bestaat uit zand, klei, een natuurlijk bindmiddel en eventueel pigment. Het voordeel van leemstuc is dat het vocht regulerend is. Het kan 30 keer meer vocht opnemen dan gewoon stucwerk. Het kan ook goed tegen warmte.  Vetvlekken veroorzaken wel een donkere plek, maar vlekjes kunnen worden weggewerkt door de wand met een vochtige spons te bewerken. Leemstuc is niet waterafstotend.

4) Tadelakt. Tadelakt is een waterdichte pleister, een mengsel van kalk en marmerpoeder. Het wordt als stucwerk aangebracht en vervolgens tijdens het drogen glad gepolijst. Daarna wordt het verzadigd met olijfzeep. Door deze bewerking ontstaat een diep gewolkt glanzend effect. Het vereist zorgvuldig onderhoud.  Voor het aanbrengen hiervan heb je een specialist nodig, en dat maakt het prijzig. Er zijn ook workshop waar je zelf kunt leren tadelakt aan te brengen. Het is een tijdrovende klus!

5) Marrakech Walls. Een verf met een speciale uitstraling. Afhankelijk van de bewerking krijgt het een betonlook of de uitstraling van Tadelakt! Deze verf kun je zelf aanbrengen, en wordt spat- en waterdicht, als het na ’t aanbrengen goed behandeld wordt met een zeep of een sealer. De behandeling met zeep moet je wel ieder jaar herhalen. Met het aanbrengen van de sealer – in twee lagen- moet je twee tot vier weken wachten. Dan pas is de Marrakech Walls voldoende uitgewerkt.

6) Beton Ciré. Beton Ciré is een waterdicht betonstuc en wordt al meer dan 25 jaar in Frankrijk gebruikt in badkamers. Het bestaat uit heel fijn gemalen kiezelstenen, zand, pigmenten en een kunsthars, waardoor het heel dun kan worden aangebracht (maximaal 2mm). Je kunt beton Cire op veel manieren afwerken en jouw unieke wand of vloer creëren. Er zijn meer dan 50 kleuren en je kunt kiezen voor een grove, middel of fijne textuur en met een matte of glanzend afwerklaag.  Vroeger werd beton ciré, in het Frans ‘gewreven beton’, waterdicht gehouden met was of olie. Tegenwoordig zijn er permanente systemen die waterdicht blijven en makkelijk schoon te maken zijn. Maar wil je het milieu echt niet belasten, dan kies je voor een afwerklaag van was of olie.

Heb je ervaring met één van bovengenoemde materialen boven het aanrechtblad? Heb je er vragen over? Ik hoor het graag! Laat onderaan dit blog je reactie achter, maak een bel afspraak of vul het contactformulier in. Dan hoor je snel van mij!

Merel

 

Klaar met het interieur dat niet bij je past?

Maak een afspraak voor een vrijblijvend oriënterend gesprek. Samen kijken we wat voor jou de beste aanpak is en hoe ik je daarmee kan helpen.